News Ticker

M. Βλάχου: σεβασμός στο περιβάλλον και κοινωνική ευθύνη

Η εταιρική κοινωνική ευθύνη και ο σεβασμός στο περιβάλλον αποτελούν στρατηγικό πυλώνα της εταιρείας Fereikos-Helix, και βασικό συστατικό για την επιτυχημένη μέχρι σήμερα πορεία της. Η συνιδιοκτήτρια της Fereikos-Helix, Μαρία Βλάχου, της πρώτης εταιρείας σαλιγκαροτροφίας στην Ελλάδα μιλά στο Green Business για την πρωτότυπη επιχειρηματική ιδέα της και για την επιχειρηματική ανάπτυξη σε περιόδους κρίσης.

Η εταιρική κοινωνική ευθύνη και ο σεβασμός στο περιβάλλον αποτελούν στρατηγικό πυλώνα της εταιρείας Fereikos Helix, και βασικό συστατικό για την επιτυχημένη μέχρι σήμερα πορεία της.

Η συνιδιοκτήτρια της Fereikos Helix, Μαρία Βλάχου, της πρώτης εταιρείας σαλιγκαροτροφίας στην Ελλάδα μιλά στο Green Business για την πρωτότυπη επιχειρηματική ιδέα της και για την επιχειρηματική ανάπτυξη σε περιόδους κρίσης.

G.B.: Πώς προέκυψε η πρωτότυπη επιχειρηματική ιδέα που οδήγησε στην έναρξη δραστηριοτήτων της Fereikos;

M. Βλάχου: Είχα μετακομίσει στις Βρυξέλλες, όπου εργαζόμουν ως μεταφράστρια στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή. Βρισκόμουν στην Ελβετία όταν δοκίμασα πρώτη φορά ένα γκουρμέ πιάτο σαλιγκαριών αξίας 37 ευρώ.

Αμέσως πήρα τηλέφωνο την αδελφή μου, Παναγιώτα Βλάχου, στην Κόρινθο η οποία ενθουσιάστηκε. “Τι ωραία ιδέα“, απάντησε. Έχουμε εκατοντάδες σαλιγκάρια έξω από την κήπο μας. Μήπως να ασχοληθούμε και εμείς;”.

G.B.: Πόσο δύσκολα ήταν τα πρώτα επιχειρηματικά βήματα;

M. Βλάχου: Σίγουρα κάθε αρχή είναι δύσκολη, ιδιαίτερα όταν έχεις να κάνεις με κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που ίσως έχεις σπουδάσει ή γνωρίζεις. Εμείς χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε έναν απειλητικά ανδροκρατούμενο τομέα και φυσικά πολλές γραφειοκρατικές δυσκολίες.

Όμως πιστεύω, ότι η δυσκολία δεν έγκειται στα πρώτα επιχειρηματικά βήματα, αλλά πολύ περισσότερο στην συνέχεια, στην καθημερινότητά του.

G.B.: Ποιο το “κλειδί” για την επιχειρηματική ανάπτυξη σε περιόδους κρίσης;

M. Βλάχου: Το “κλειδί” είναι να στραφούμε προς τομείς που μπορούν να επιφέρουν ευημερία όπως για παράδειγμα ο πρωτογενής τομέας, η ναυτιλία, ο τουρισμός, ο πολιτισμός. Χρειάζεται στρατηγικός σχεδιασμός ώστε τα ποιοτικά προϊόντα μας να γίνουν ανταγωνιστικά.

Τέλος, οφείλουμε να θέσουμε ως στόχο τη διαμόρφωση μιας νέας νοοτροπίας για την προώθηση της υγιούς επιχειρηματικότητας με έμφαση στις υπηρεσίες, στην καινοτομία, στην εξωστρέφεια και τη μικρομεσαία επιχείρηση, που είναι και η βάση της ελληνικής και της ευρωπαϊκής οικονομικής δραστηριότητας.

G.B.: Ποιοι οι στόχοι σας για το μέλλον της Fereikos;

M. Βλάχου: Η Fereikos Helix, η οποία ιδρύθηκε το 2007 είναι η εταιρεία που εισήγαγε, ανέπτυξε και καθιέρωσε τη σαλιγκαροτροφία στην Ελλάδα. Βασικό μέλημα της Fereikos Helix είναι να παρακολουθεί και να μεταδίδει στους συνεργάτες της τις παγκόσμιες τάσεις και εξελίξεις στον τομέα της σαλιγκαροτροφίας, συμμετέχοντας σε διεθνή συνέδρια, ούσα η αποκλειστική αντιπρόσωπος του Διεθνούς Ινστιτούτου Σαλιγκαροτροφίας για την Ελλάδα.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, στόχος της εταιρείας είναι να επενδύσει σε νέες τεχνολογίες που θα βοηθήσουν την εταιρεία μας και τους συνεργάτες της να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά, να μειώσει τα λειτουργικά έξοδα και να βελτιώσει τα επίπεδα απόδοσης ανά στρέμμα.

Στον στόχο αυτό, συμβάλλει η στενή συνεργασία της εταιρείας με επίσημους φορείς του πρωτογενούς τομέα όπως για παράδειγμα το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών μένοντας πάντα πιστή στην πρακτική εφαρμογή της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, η οποία είναι και ένας από τους στρατηγικούς πυλώνες της εταιρείας και η οποία εφαρμόζεται σε όλα τα επίπεδα από τον ανθρώπινο παράγοντα έως και το τελικό προϊόν μέσω του σεβασμού και της υποστήριξης των συνεργατών μας, αλλά και του σεβασμού προς το περιβάλλον.