News Ticker

Στ. Παλλαντζάς: όχι μια ακόμη “φούσκα” αλλά αναγκαιότητα το παθητικό σπίτι

Ο Στέφανος Παλλαντζάς, πολιτικός μηχανικός και ιδρυτής της εταιρείας Project 15 που εξειδικεύεται στην ανάπτυξη κατοικιών σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης ήταν εισηγητής στο 1ο Green Business IDEAS. Με αφορμή την ενδιαφέρουσα παρουσίαση της καινοτόμας πρότασής του για υψηλής περιβαλλοντικής απόδοσης κατοικία, ο κ. Παλλαντζάς εξηγεί γιατί το παθητικό σπίτι αποτελεί αναγκαιότητα και όχι μια ακόμη “φούσκα”.

Ο Στέφανος Παλλαντζάς, πολιτικός μηχανικός και ιδρυτής της εταιρείας Project 15 που εξειδικεύεται στην ανάπτυξη κατοικιών σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης ήταν εισηγητής στο 1ο Green Business IDEAS που διεξήχθη στις αρχές Φεβρουαρίου.

Με αφορμή την ενδιαφέρουσα παρουσίαση της καινοτόμας πρότασής του για υψηλής περιβαλλοντικής απόδοσης κατοικία, ο κ. Παλλαντζάς εξηγεί στο Green Business γιατί το παθητικό σπίτι αποτελεί αναγκαιότητα και όχι μια ακόμη “φούσκα”.

Green Business: Ποια τα βασικά χαρακτηριστικά ενός παθητικού σπιτιού;

Στ. Παλλαντζάς: Φανταστείτε ένα κτήριο, που θερμαίνεται κυρίως από τον ήλιο και το οποίο καταναλώνει 90% λιγότερη ενέργεια, από ένα αντίστοιχο συμβατικό κτήριο. Ένα άριστα μονωμένο κτήριο με εξαιρετική εσωτερική ατμόσφαιρα και άπλετο φυσικό φωτισμό το χειμώνα αλλά και ειδικά σχεδιασμένη σκίαση το καλοκαίρι, που είναι πραγματικά προσιτό σε όλους. Ένα κτήριο, με σχεδόν μηδενικές εκπομπές άνθρακα, που μπορεί να είναι ενεργειακά ανεξάρτητο.

Αυτό είναι το παθητικό σπίτι. Ένα σπίτι που χρειάζεται μόλις 15Kwh ανά τετραγωνικό το χρόνο για θέρμανση, ψύξη και ζεστό νερό, κάτι που μεταφράζεται σε 40 ευρώ το μήνα. Το μέλλον στο σχεδιασμό κτηρίων.

Green Business: Πόσο ακριβότερη είναι η κατασκευή του;

Στ. Παλλαντζάς: Το παθητικό σπίτι έχει σχεδιαστεί για να είναι οικονομικά προσιτό και να απευθύνεται σε όλους. Η χρήση των προτύπων του Passive House αυξάνει το κόστος κατασκευής μεταξύ 5 και 10%, κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με ένα αντίστοιχο συμβατικό σπίτι, ενώ μπορεί να ικανοποιήσει μία ευρεία γκάμα προϋπολογισμών κατασκευής ανάλογα με τις απαιτήσεις του εκάστοτε πελάτη. Αυτό το επιπλέον κόστος συνεχώς μειώνεται με την αύξηση του ανταγωνισμού σε προϊόντα και υπηρεσίες γύρω από το πρότυπο.

Προσωπικά θεωρώ πως σύντομα η τεχνογνωσία που αποκτούμε με την εφαρμογή του προτύπου στα νοτιότερα κλίματα και η χρήση ελληνικών προϊόντων θα έχει σαν αποτέλεσμα το ελληνικό παθητικό κτίριο να μην είναι απλά πιο οικονομικό στη χρήση του, αλλά και στην κατασκευή του.

Green Business: Υπάρχουν δυνατότητες μετατροπής ενός συμβατικού σπιτιού σε παθητικό;

Στ. Παλλαντζάς: Βεβαίως! Μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης σε οποιοδήποτε κτίριο και όχι μόνο σπίτι. Η ενίσχυση της μόνωσης και της αεροστεγανότητας του κτιριακού κελύφους, η αντικατάσταση των κουφωμάτων και η απεξάρτηση του κτιρίου από συμβατικούς τρόπους θέρμανσης και ψύξης, μπορεί να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας μέχρι και 75%.

Γνωρίζοντας την κατάσταση του υπάρχοντος κτιριακού δυναμικού της Ελλάδας και ιδιαίτερα της Αθήνας μπορώ να πω με βεβαιότητα πως εδώ υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρόν.

Green Business: Υπάρχουν παθητικά σπίτια στην Ελλάδα;

Στ. Παλλαντζάς: Έχει ολοκληρωθεί πρόσφατα από την εταιρεία μας η κατασκευή του πρώτου πιστοποιημένου παθητικού σπιτιού στην Παλαιά Πεντέλη, ενώ ήδη ξεκινήσαμε την κατασκευή του δεύτερου στη Νέα Πεντέλη, και το σχεδιασμό δύο νέων πρότζεκτ σε Ίλιον και Θεσσαλονίκη.

Γνωρίζω επίσης ότι είναι σε στάδιο υλοποίησης αλλά δύο σπίτια στο Βόλο και ένα στην Καβάλα.

Green Business: Σε ποιες χώρες έχουν αναπτυχθεί περισσότερο και γιατί;

Στ. Παλλαντζάς: Τα παθητικά σπίτια αναπτύσσονται εδώ και πάνω από δυο δεκαετίες στη Γερμανία, την Αυστρία και τις Σκανδιναβικές Χώρες με αφορμή την πρώτη πετρελαϊκή κρίση και τον προβληματισμό για εξοικονόμηση ενέργειας. Διαπιστώθηκε τότε για πρώτη φορά ότι το 40% της κατανάλωσης ενέργειας οφείλεται στα κτίρια και στη λειτουργία τους και κύρια στην ανάγκη θέρμανσης τους.

Το πρότυπο του παθητικού κτιρίου που αναπτύχθηκε τότε από τον Γερμανο Φυσικό, Wolfgang Feist και τον Σουηδό, Bo Adamson έδωσε μια πειστική απάντηση στο πρόβλημα. Μέχρι πριν δυο χρόνια υπήρχαν 15.000 τέτοια σπίτια στη Β. Ευρώπη. Από το καλοκαίρι του 2010 και μετά, ύστερα και από την ψήφιση της Ευρωπαϊκής οδηγίας 31/2010 που επιβάλλει την κατασκευή όλων των κτιρίων σύμφωνα με αυτό το πρότυπο από το 2021 και μετά, παρατηρούμε μια έκρηξη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και μια εξάπλωση και στην Αμερική.

Σήμερα μετράμε πάνω από 35.000 σπίτια σε όλο τον κόσμο, από τον Καναδά μέχρι την Ιαπωνία.

Green Business:  Θα μπορούσε να επιτευχθεί αντίστοιχη ανάπτυξη στην Ελλάδα, μεσούσης της οικονομικής κρίσης;

Στ. Παλλαντζάς: Αν και φαντάζει δύσκολο στην φάση που βρισκόμαστε, θεωρώ πως ναι, γιατί κατά τη γνώμη μου είναι μονόδρομος. Τόσο στον τομέα των νέων κτιρίων όσο και σε αυτόν των υφιστάμενων. Από την μια πλευρά οι πολίτες σκέφτονται πια πολύ περισσότερο την ενεργειακή κατανάλωση που “στραγγίζει” την τσέπη τους. Από την άλλη η κατασκευαστική βιομηχανία αναζητεί τρόπους να αποφύγει την οριστική κατάρρευση.

Το κτίριο σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης και άρα και υψηλής περιβαλλοντικής απόδοσης είναι όχι απλά μια ακόμη “φούσκα” που μπορεί να αποφέρει πρόσκαιρα κέρδη, αλλά μια αναγκαιότητα που θα αναζωογονήσει άμεσα και μακρόπνοα έναν από τους βασικούς κλάδους της οικονομίας μας, αλλά και έμμεσα και άλλους τομείς όπως ο τουρισμός και η αγορά της ενέργειας.

Φανταστείτε να μπορούμε σε λίγα χρόνια να φτιάχνουμε κτίρια που παράγουν περισσότερη ενέργεια από όσο καταναλώνουν, πόσο σημαντικό θα είναι για το ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας μας, μιας χώρας που μέχρι σήμερα είναι απόλυτα εξαρτημένη από τρίτους στο ενεργειακό τομέα της. Φανταστείτε επίσης το να μπορούμε σε λίγο καιρό να μεταφέρουμε την τεχνογνωσία αυτή στη γειτονιά μας, αυτήν της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Επομένως έχουμε πολλά κίνητρα να προωθήσουμε την ιδέα σαν Έλληνες. Αρκεί αυτή τη φορά να το κάνουμε σωστά.

Green Business: Τι θα λέγατε σε έναν πολίτη που θέλει να ξεκινήσει να κτίζει το σπίτι του σήμερα;

Στ. Παλλαντζάς: Θα του έλεγα να ενημερωθεί για το πως κτίζεται και λειτουργεί ένα παθητικό σπίτι. Να ρωτήσει να μάθει τι σημαίνει σχεδιασμός του παθητικού κτιρίου, πως γίνεται η υλοποίησή του, πως τέλος αυτό πιστοποιείται. Θα του πρότεινα επίσης να επισκεφτεί ένα τέτοιο σπίτι είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό και να διαπιστώσει από πρώτο χέρι τη λειτουργία του.

Κι αν παρόλα αυτά δεν πειστεί να ακολουθήσει το πρότυπο, τότε θα του πρότεινα να μην το κτίσει καθόλου. Γιατί απλά, αν το χτίσει, θα το μετανιώσει πολύ σύντομα.