News Ticker

Μ. Ιωαννίδης: “Είμαστε ακόμα στο βρεφικό στάδιο του Green ICT”

H ζωή είναι γεμάτη ισοδυναμίες. Πληροφορία = Γνώση. Ενοποιημένη πληροφορία = στοχευμένη δράση. Όταν λοιπόν η δύναμη του ανοιχτού λογισμικού δημιουργεί άρρητους δεσμούς με τις πράσινες τεχνολογίες, το αποτέλεσμα μόνο θετικό μπορεί να είναι στον τομέα της ενεργειακής αποδοτικότητας. Ο Μενέλαος Ιωαννίδης, διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής εταιρείας BuildIT μιλάει στο Green Business για το παρόν και το μέλλον του Green ICT.

του Βασίλη ΤΖΕΛΕΠΟΠΟΥΛΟΥ

H ζωή είναι γεμάτη ισοδυναμίες. Πληροφορία = Γνώση. Ενοποιημένη πληροφορία = στοχευμένη δράση. Όταν λοιπόν η δύναμη του ανοιχτού λογισμικού δημιουργεί άρρητους δεσμούς με τις πράσινες τεχνολογίες, το αποτέλεσμα μόνο θετικό μπορεί να είναι στον τομέα της ενεργειακής αποδοτικότητας. Ο Μενέλαος Ιωαννίδης, διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής εταιρείας BuildIT μιλάει στο Green Business για το παρόν και το μέλλον του Green ICT.

Green Business: Πώς γεννήθηκε η BuildIT, ποιος ήταν ο στόχος και το όραμα της εταιρείας;

Μενέλαος Ιωαννίδης: Η BuildIT δημιουργήθηκε από κάποιους ανθρώπους που ήταν στο χώρο του ΙΤ 20 χρόνια.

Είχαμε μεγάλη αγωνία για το πώς θα εξελισσόταν η πληροφορική στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, οπότε το 2008, βλέποντας την κοσμογονία που γινόταν στον κλάδο της ενέργειας, που συγκλίνει πλέον με την πληροφορική, ασχοληθήκαμε με το λεγόμενο energy ICT.

Είναι ένας κλάδος που έχει μέλλον τα επόμενα χρόνια, αφού ουσιαστικά πρόκειται για το internet που μπαίνει πάνω από τα δίκτυα της ενέργειας για να φέρει πληροφορία πραγματικού χρόνου σχετικά με την παραγωγή, τη μεταφορά και την κατανάλωση της ενέργειας.

Green Business: Η πλατφόρμα λογισμικού σας My Assets είναι αμιγώς ελληνική;

Μενέλαος Ιωαννίδης: Μάλιστα, και είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό, αφού έχει κατασκευαστεί από Έλληνες μηχανικούς λογισμικού. Πρόκειται για μια πλατφόρμα “internet of things” που έχει προκαλέσει το διεθνές ενδιαφέρον, γιατί μπορείς να προσαρμόσεις πάνω της κάθε είδους αισθητήρες και μετρητές, και επικοινωνεί με πολλά πρωτόκολλα.

Είναι βασισμένη σε τεχνολογίες Ανοιχτού Λογισμικού (Open Source), ενώ σε επίπεδο διεπαφής χρήστη (user interface) βασίζεται σε HTML5. Μπορεί ο τρόπος μας να φαίνεται ανορθόδοξος για web εφαρμογές, αλλά για να διαχειριστείς μεγάλο όγκο δεδομένων και να έχεις την απόδοση που χρειάζεται, πρέπει να κατευθυνθείς σε εργαλεία ανοιχτού λογισμικού.

Green Business: Περιβάλλον και τεχνολογία, μια σχέση στοργής;

Μενέλαος Ιωαννίδης: Όχι μόνο μια σχέση στοργής, αλλά και μια σχέση απαραίτητη.

Τα περιβαλλοντικά προβλήματα, η υπερθέρμανση του πλανήτη, φαινόμενα όπως οι πρόσφατοι τυφώνες στην Αμερική, θα γίνονται κάθε χρόνο πιο έντονα και με μεγαλύτερη συχνότητα.

Όλα αυτά δείχνουν πως έχει προκληθεί ένα μεγάλο σοκ στην ισορροπία του περιβάλλοντος. Πληροφορική και τεχνολογία σήμερα έχουν τη δύναμη να μετατρέψουν έναν τεράστιο όγκο δεδομένων σε ουσιαστική πληροφορία και γνώση. Η παροχή ενοποιημένης πληροφορίας σε δείκτες δίνει την ευκαιρία στοχευμένων παρεμβάσεων: για παράδειγμα, στη διαχείριση των υδάτων μπορεί να έχουν δημιουργηθεί δείκτες που θα πληροφορούν πού ακριβώς χάνεται το νερό, σε ποιες χρονικές στιγμές, με την ενεργοποίηση συναγερμών (alerts) που θα εντοπίζουν το πρόβλημα σε πραγματικό χρόνο.

Με βάση όλα αυτά τα δεδομένα μπορεί κανείς να δράσει ανάλογα και να  φτιάξει μια πολιτική για τη διαχείριση των υδάτων, που σήμερα δεν υπάρχει.

Green Business: Πώς διαμορφώνεται σήμερα η κατάσταση στο χώρο των ΑΠΕ στην Ελλάδα;

Μενέλαος Ιωαννίδης: Η αγορά των φωτοβολταϊκών και των αιολικών συστημάτων κινήθηκε σε υψηλούς ρυθμούς φτάνοντας περίπου τα 1,7 δισ. ευρώ τον προηγούμενο χρόνο.

Το μέγεθος αυτό είναι εντυπωσιακό και δείχνει ποια θα έπρεπε να είναι η προοπτική: όταν σε μια χρονιά μεγάλης ύφεσης καταφέρνεις να έχεις μια τέτοια αγορά όπου δημιουργούνται θέσεις εργασίας για κλάδους που υποφέρουν (όπως αυτός της οικοδομής), πρέπει να την προστατεύσεις και να την προωθήσεις ώστε να μεγαλώσει. Δεν νομίζω ότι συνολικά δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας, αφού υπήρξε μια μετακύλιση ειδικοτήτων (π.χ. ηλεκτρολόγοι) από τον κλάδο της οικοδομής προς τις ΑΠΕ.

Σε κάθε περίπτωση όμως απασχολήθηκαν εργαζόμενοι που διαφορετικά δεν θα έβρισκαν δουλειά. Ωστόσο το ζήτημα της αδειοδότησης αιολικών και φωτοβολταϊκών έργων αντιμετωπίζεται με αυστηρότητα, ενώ παραμένουν οι δυσκολίες χρηματοδότησης των έργων λόγω των προβλημάτων των τραπεζών.

Green Business: Ποιες είναι οι προοπτικές του Green ICT στη χώρα μας;

Μενέλαος Ιωαννίδης: H Ελλάδα δεν έχει κάνει μεγάλα βήματα σε αυτό τον τομέα, αν και το Green ICT θα μπορούσε να είναι κινητήριος δύναμη για την ανάπτυξη της χώρας.

Μια ευλογημένη χώρα σαν τη δική μας με ήλιο, άνεμο, θα μπορούσε να παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στη διαχείρησή τους.

Τα έξυπνα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσαν για παράδειγμα να εφαρμοστούν στα νησιά μας.

Green Business: Υπάρχουν παραδείγματα στη χώρα μας από επιτυχημένες εφαρμογές Green ICT;

Μενέλαος Ιωαννίδης: Η Κρήτη είναι πρωτοπόρος στα θέματα των ανανεώσιμων, εφαρμόζοντας κάποιες τεχνολογίες στη διαχείριση των υδάτων, της εξοικονόμησης ενέργειας και των βιοκαυσίμων. Ήδη τους στόχους του 20-20-20 για το 2020 τους έχει σχεδόν πιάσει.

Υπάρχουν επίσης ανάλογα παραδείγματα στη Δυτική Ελλάδα και τη Μακεδονία. Πρόκειται όμως για μικρές μονάδες, που δεν δημιουργούν “κύμα” που θα μπορέσει να εφαρμοστεί παντού. Είμαστε ακόμα στο βρεφικό στάδιο του Green ICT.

Η Κύπρος, μετά το ενεργειακό πρόβλημα που προέκυψε από την έκρηξη στο Μαρί όπου χάθηκε ένα εργοστάσιο που είχε το 70-80% της παραγωγής, με την τοποθέτηση γεννητριών και φωτοβολταϊκών, αλλά κυρίως μέσα από ένα πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας που έκανε, πραγματοποίησε ουσιαστικά βήματα.

Μιλάμε για μια χώρα που οι θερμοκρασίες είναι υψηλότερες από αυτές της Ελλάδας, η τιμή της κιλοβατώρας πολύ μεγαλύτερη και οι πράσινες τεχνολογίες πληροφορικής πιάνουν τόπο εύκολα στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα. Ξεκινούν και αυτοί ένα πρόγραμμα φωτοβολταϊκών στις στέγες που τηλε-παρακολουθείται από ένα σύστημα.

Η Ρουμανία πάει καλά κυρίως στο κομμάτι των αιολικών πάρκων. Όσες χώρες συνδυάζουν τις ανανεώσιμες πηγές με την πληροφορική βρίσκονται σε καλό δρόμο.

Green Business: Πού οφείλεται η υστέρηση της χώρας μας στον τομέα της “πράσινης” πληροφορικής τεχνολογίας;

Μενέλαος Ιωαννίδης: Τα εμπόδια είναι ένα μίγμα εθνικού οράματος για την ενέργεια και συντεχνιακών συμφερόντων.

Αυτήν τη στιγμή κάνουμε δειλά βήματα στο κομμάτι της εξοικονόμησης ενέργειας στα κτήρια προωθώντας παρεμβάσεις στο κέλυφος ή στη μόνωση, ενώ ο φτηνότερος και ευκολότερος τρόπος για να έχουμε μια σημαντική μείωση στην κατανάλωση ενέργειας είναι να βάλουμε μια ενεργειακή οθόνη που θα μας οπτικοποιήσει την ενέργεια που καταναλώνουμε σε πραγματικό χρόνο. Η έλλειψη εθνικής πολιτικής είναι εξίσου σημαντική παράμετρος. Άλλες χώρες δημιουργούν ενεργειακή στρατηγική και συστήματα που στην ουσία εκπαιδεύουν τους καταναλωτές   τι σημαίνει ορθολογική χρήση της ενέργειας.

Η Ιταλία έχει βάλει έναν έξυπνο μετρητή κατανάλωσης σε κάθε κατοικία, άρα γνωρίζει το ενεργειακό προφίλ κάθε νοικοκυριού, τη συνολική κατανάλωση, γεγονός που της παρέχει μια ακριβή εικόνα για την εξισορρόπηση προσφοράς και ζήτησης της ενέργειας.

Κάτι ανάλογο έχει γίνει στους μεγάλους καταναλωτές της μέσης τάσης στη χώρα μας, αλλά ακόμη συζητείται – και δεν βλέπω να προχωράει – το να τοποθετηθούν μετρητές στους καταναλωτές χαμηλής τάσης. Μπορεί να είμαστε πίσω, ο κλάδος όμως εξελίσσεται ραγδαία.