Green Life 13/12/2012
Μείωση της κατανάλωσης κρέατος για την προστασία του περιβάλλοντος
Μείωση της κατανάλωσης κρέατος για την προστασία του περιβάλλοντος

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF, κάθε Γερμανός παράγει ετησίως 11 τόνους διοξείδιο του άνθρακα, λόγω της κατανάλωσης κρέατος.

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε και φέρει τον τίτλο “Κλιματική αλλαγή στο πιάτο” αποκαλύπτει ότι ένας μεγάλος όγκος των ρύπων που παράγονται οφείλονται στη διατροφή. Έτσι εάν κάθε Γερμανός έτρωγε μια φορά την εβδομάδα λιγότερο κρέας, θα εξοικονομούνταν ρύποι αντίστοιχοι με αυτούς που παράγει ένα αυτοκίνητο διανύοντας 75 δισ. χλμ.
Υπολόγισαν τη διαδικασία καλλιέργειας των τροφών για τα βοοειδή, τους χοίρους και τα κοτόπουλα μέχρι την μεταφορά τους στη Γερμανία, την αποθήκευση των τροφίμων μέχρι την τελική κατανάλωσή τους και το σερβίρισμα στο πιάτο. Υπολογίστηκαν λοιπόν και οι λεγόμενοι “έμμεσοι ρύποι“.
Σαν ένα δεύτερο βήμα οι ειδικοί υπολόγισαν τη διαδικασία έχοντας κάνει την υπόθεση ότι ο κάθε Γερμανός θα κατανάλωνε το μισό κρέας. Κάτι τέτοιο θα αντιστοιχούσε στις συστάσεις της Γερμανικής Εταιρείας για τη Διατροφή, σύμφωνα με την οποία 450 γραμμάρια κρέατος την εβδομάδα αρκούν.
Πραγματικά τα νούμερα που προκύπτουν είναι εντυπωσιακά εάν αναλογιστεί κανείς πόσα αυτοκίνητα κυκλοφορούν στη Γερμανία. Η μείωση της κατανάλωσης κρέατος έχει θετικές συνέπειες σε πολλούς άλλους τομείς, καθώς μια σειρά από πολλά καρδιακά νοσήματα οφείλονται στην υπερβολική κατανάλωση. Επίσης με αυτό τον τρόπο, θα μειώνονταν τα σκουπίδια, εξοικονομώντας επιπλέον 800 κιλά διοξειδίου του άνθρακα κατ άτομο. Ενώ τέλος, σημαντικό θα ήταν το κέρδος και για τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Εγγραφείτε δωρεάν για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα!